KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Bruce Springsteen – The Ties That Bind: The River Collection

U ovotjednom izdanju možete preslušati kultni Springsteenov album, dvostruki ‘The River’ iz 1980., ali i praktički čitav materijal koji je u to doba odbačen iz finalne produkcije, a koncem 2015. ugledao danje svjetlo u vidu četverostrkog izdanja ‘The Ties That Bind: The River Collection’.

 

Početkom prosinca protekle, 2015. godine, Bruce Springsteen je objavio četverostruki CD (u nekim ‘bonus’ izdanjima i s tri dodatna DVD medija) nazvan The Ties That Bind: The River Collection. Nije to bog zna kako neobičan niti neočekivan potez, pošto je još 2010. danje svjetlo ugledao i ‘komplet’ od po tri CD-a i DVD-a The Promise: The Darkness on the Edge of Town Story, slična zbirka outtakeova, dakle demo verzija i skladbi koje nisu uvrštene na album Darkness On the Edge Of Town (izvorno objavljen 1978.), a među fanovima već godinama kruži i neslužbena, polupiratska verzija Nebraske koja sadrži, pretpostavljate, demo verzije objavljenih pjesama, te još neke koje su ostale u zapećku prošlosti.

Ako je suditi po izjavama Bossovog ne baš tako malobrojnog štovateljstva, The River je ostvareje koje spada u sam vrh njegovog stvaralaštva, a ujedno savršeno upotpunuje jaz između poprilično socijalnom kritikom obojenog Darkness…, te introspektivne i melankolične Nebraske. No, krpanje kronoloških rupa u odnosu na prethodni i idući uradak nije jedini razlog za ‘lansiranje’ tog famoznog The Ties That Bind: The River Collection. Štoviše, ogroman broj pjesama koje su barem u rudimentarnoj (a neke i u finaliziranoj) verziji nastajale tijekom The River sessiona, a praktički nikad, uz rijetke izuzetke nisu izvođene uživo kriju u sebi pravi smisao uprizorenja ove kolekcije. Kad je jednom preslušate, shvatit ćete da je riječ o isuviše vrijednom glazbenom materijalu da bi ga se tek olako prepustilo zaboravu!

SPRINGSTEEN_RIVER_5X5_site-500x500 Naslovnica izvornog, dvostrukog albuma ‘The River’ iz 1980.

Zanemarimo zasad ta tri dodatna DVD-a, pošto je radio na koncu medij koji nema mogućnost prenošenja vizualnih poruka, te se usredotočimo na spomenuta četiri CD-a. Prva dva medija donose onaj klasični The River, treći nam pak pruža uvid u singlove potekle s albuma (s tim da su uvrštene i prethodno neobjavljene skladbe Cindy, Loose End i Be True, kao i alternativne verzije pjesama Stolen Cars i You Can Look.. ), dok je četvrti disk ono što smo očekivali – zaboravljeno ‘Otkrivenje po Bruceu’ iz faze 1979./1980.!

Možda ćete uočiti kako pojedine od ‘izostavljenih’ skladbi tematski i glazbeno pretežu na stranu albuma prethodnika, dakle Darkness On The Edge Of Town, no to ne bi trebalo nikoga iznenaditi, pošto je ipak riječ o skladbama od kojih su neke nastale nedugo po njegovom objavljivanju, a tijekom The River sessiona su tek zadobile konačnu formu. Uostalom, analizirati Springsteenovo djelovanje u tom zgusnutom desetljeću (1975. – 1985., dakle od albuma Born To Run pa zaključno s Born In The U.S.A.) nije nimalo jednostavno, pošto je riječ o periodu u kojemu je Bruce skladao pjesme koje, razmatrate li ih površno, djeluju kao produkt istih polaznih postavki. Tek detaljnija analiza otvara uvid u postojeće, mada naizgled teško uočljive razlike između albuma nastalih u to vrijeme, a predložak je onaj već iznesen: Darkness.. kao socijalna kritika, The River kao generacijski album prožet egzistencijalističkom notom, Nebraska (unatoč glazbenim, ili bolje kazati aranžerskim razlikama) kao poptuna introspekcija i mentalna oporuka jednom razdoblju života, te Born In The U.S.A. kao neartikulirani, dugo vremena zadržavani vrisak koji je na polovici Reaganovog mandata jednostavno trebao pronaći svoj put do površine.

maxresdefault Bruce Springsteen u vrijeme objavljivanja albuma ‘The River’, 1980.

Preslušavajte ove pjesme, jer nude brojna iznenađenja. Nabavite si primjerak, ili ga jednostavno skinite s nekog p2p ili torrent servisa – ne vjerujem da bi jedan lijevo usmjereni autor poput Brucea dizao pretjeranu prašinu oko takvog ‘piratskog’ čina. A ukoliko nam se posreći, možda nas upravo započeta turneja i dodirne – ako već ne na tlu Hrvatske, onda barem negdje u blizini. Trst je, prije par godina bio dobar izbor!

Usput, ta ‘promotivna’ turneja zaboravljene ostavštine s The Rivera je taman u tijeku – započela je 15. siječnja nastupom u Pittsburghu. Evo kako je krenula:

Povezane najave:

http://klfm.org/in-memoriam-john-lennon-prica-o-springsteenovoj-nebraski/

 

 

autor: Vjeran Stojanac, 22/01/2016

, , ,

Vezane objave

Arhiva

post eXit: Crippled Black Phoenix – White Light Generator / Of Mice, Rats & Men

22/03/2014.

Po završetku redovnog dijela emisije eXit (oko 23.15 h) poslušajte premijerno upravo objavljeni sedmi album sastava Crippled Black Phoenix, ‘White Light Generator’, te reprizu ovotjednog Soda Fountaina čija su tema bili najomrznutiji sisavci ikad, štakori!

Laibach – The Iron Sky / Crime and the City Solution: reunion!

21/04/2012.

Novi je album, točnije soundtrack za film Iron Sky u autorskoj izvedbi Laibacha dobra prilika da, uz par brojeva sa spomenutog urataka preslušamo i neke njihove starije skladbe iz mračnog vremena kada nije bilo pametno provocirati režim! Istovremeno, vijesti o reanimaciji Crime and the City Solutiona uz novopridošlo pojačanje u vidu Davida Eugene Edwardsa je odličan razlog za povratak optimizma!

Novosti na obzorju – Giant (Giant) Sand, dEUS i Wovenhand

08/06/2012.

Svevišnji nam je uslišio molitve, poslavši nam nova ostvarenja Giant (Giant) Sanda, dEUS-a te vrhunski koncertni zapis Wovenhanda. Na novog Iggyja, Patty ili Neil Younga ćete pričekati!

(repriza) – Sonična entropija: J.G. Ballard i glazba

08/08/2013.

Pojedini se pisci jako dobro uklapaju u aktualni duh vremena, čak i ukoliko to nije bila njihova svijesna namjera. U svakom slučaju, Ballardova analiza kraha (post)modernizma gdje se parametri postavljaju na početne, katkad i zaboravljene vrijednosti se jako dobro reflektira na glazbenoj sceni koja je stasavala od početka njegovog literarnog djelovanja, došavši posebice do izražaja u eskpanziji industrijskog i sintetičkog zvuka kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih. Ova sinegrija između glazbe i književne ostavštine iz koje je potekla jest rijedak. mada ne i usamljen primjer takve vrste u popularnoj kulturi!

Tjedna rotacija

Arhiva

PERFUME GENIUS / Set My Heart On Fire Immediately

BADLY DRAWN BOY / The Hour of Bewilderbeast (2000)

KHRUANGBIN / So We Won’t Forget

KENNEDY / Shine A Light On

THE STYLE COUNCIL / Home and Abroad (1986)

ŽEN / Blender