KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Bruce Springsteen – The Ties That Bind: The River Collection

U ovotjednom izdanju možete preslušati kultni Springsteenov album, dvostruki ‘The River’ iz 1980., ali i praktički čitav materijal koji je u to doba odbačen iz finalne produkcije, a koncem 2015. ugledao danje svjetlo u vidu četverostrkog izdanja ‘The Ties That Bind: The River Collection’.

 

Početkom prosinca protekle, 2015. godine, Bruce Springsteen je objavio četverostruki CD (u nekim ‘bonus’ izdanjima i s tri dodatna DVD medija) nazvan The Ties That Bind: The River Collection. Nije to bog zna kako neobičan niti neočekivan potez, pošto je još 2010. danje svjetlo ugledao i ‘komplet’ od po tri CD-a i DVD-a The Promise: The Darkness on the Edge of Town Story, slična zbirka outtakeova, dakle demo verzija i skladbi koje nisu uvrštene na album Darkness On the Edge Of Town (izvorno objavljen 1978.), a među fanovima već godinama kruži i neslužbena, polupiratska verzija Nebraske koja sadrži, pretpostavljate, demo verzije objavljenih pjesama, te još neke koje su ostale u zapećku prošlosti.

Ako je suditi po izjavama Bossovog ne baš tako malobrojnog štovateljstva, The River je ostvareje koje spada u sam vrh njegovog stvaralaštva, a ujedno savršeno upotpunuje jaz između poprilično socijalnom kritikom obojenog Darkness…, te introspektivne i melankolične Nebraske. No, krpanje kronoloških rupa u odnosu na prethodni i idući uradak nije jedini razlog za ‘lansiranje’ tog famoznog The Ties That Bind: The River Collection. Štoviše, ogroman broj pjesama koje su barem u rudimentarnoj (a neke i u finaliziranoj) verziji nastajale tijekom The River sessiona, a praktički nikad, uz rijetke izuzetke nisu izvođene uživo kriju u sebi pravi smisao uprizorenja ove kolekcije. Kad je jednom preslušate, shvatit ćete da je riječ o isuviše vrijednom glazbenom materijalu da bi ga se tek olako prepustilo zaboravu!

SPRINGSTEEN_RIVER_5X5_site-500x500 Naslovnica izvornog, dvostrukog albuma ‘The River’ iz 1980.

Zanemarimo zasad ta tri dodatna DVD-a, pošto je radio na koncu medij koji nema mogućnost prenošenja vizualnih poruka, te se usredotočimo na spomenuta četiri CD-a. Prva dva medija donose onaj klasični The River, treći nam pak pruža uvid u singlove potekle s albuma (s tim da su uvrštene i prethodno neobjavljene skladbe Cindy, Loose End i Be True, kao i alternativne verzije pjesama Stolen Cars i You Can Look.. ), dok je četvrti disk ono što smo očekivali – zaboravljeno ‘Otkrivenje po Bruceu’ iz faze 1979./1980.!

Možda ćete uočiti kako pojedine od ‘izostavljenih’ skladbi tematski i glazbeno pretežu na stranu albuma prethodnika, dakle Darkness On The Edge Of Town, no to ne bi trebalo nikoga iznenaditi, pošto je ipak riječ o skladbama od kojih su neke nastale nedugo po njegovom objavljivanju, a tijekom The River sessiona su tek zadobile konačnu formu. Uostalom, analizirati Springsteenovo djelovanje u tom zgusnutom desetljeću (1975. – 1985., dakle od albuma Born To Run pa zaključno s Born In The U.S.A.) nije nimalo jednostavno, pošto je riječ o periodu u kojemu je Bruce skladao pjesme koje, razmatrate li ih površno, djeluju kao produkt istih polaznih postavki. Tek detaljnija analiza otvara uvid u postojeće, mada naizgled teško uočljive razlike između albuma nastalih u to vrijeme, a predložak je onaj već iznesen: Darkness.. kao socijalna kritika, The River kao generacijski album prožet egzistencijalističkom notom, Nebraska (unatoč glazbenim, ili bolje kazati aranžerskim razlikama) kao poptuna introspekcija i mentalna oporuka jednom razdoblju života, te Born In The U.S.A. kao neartikulirani, dugo vremena zadržavani vrisak koji je na polovici Reaganovog mandata jednostavno trebao pronaći svoj put do površine.

maxresdefault Bruce Springsteen u vrijeme objavljivanja albuma ‘The River’, 1980.

Preslušavajte ove pjesme, jer nude brojna iznenađenja. Nabavite si primjerak, ili ga jednostavno skinite s nekog p2p ili torrent servisa – ne vjerujem da bi jedan lijevo usmjereni autor poput Brucea dizao pretjeranu prašinu oko takvog ‘piratskog’ čina. A ukoliko nam se posreći, možda nas upravo započeta turneja i dodirne – ako već ne na tlu Hrvatske, onda barem negdje u blizini. Trst je, prije par godina bio dobar izbor!

Usput, ta ‘promotivna’ turneja zaboravljene ostavštine s The Rivera je taman u tijeku – započela je 15. siječnja nastupom u Pittsburghu. Evo kako je krenula:

Povezane najave:

http://klfm.org/in-memoriam-john-lennon-prica-o-springsteenovoj-nebraski/

 

 

autor: Vjeran Stojanac, 22/01/2016

, , ,

Vezane objave

Arhiva

UFO

22/05/2015.

Možete li se prisjetiti neke pjesme čija tema nije vezana uz one prizmene /love, r’n’r, drugs…/ obrasce, već koja si daje pravo govoriti o nekim neobičnim, neshvatljivim pojavama, primjerice svim onima koje podrazumijevamo pod pojmom NLO; odnosno UFO? Začudila bi vas činjenica koliko mnogo u stvari ima takvih skladbi, odnosno kako UFO kao pojava na rubu paranormalnog sasvim pristojno egzisitira u suvremenoj rock pjesmarici, počevši od Byrdsa i Bowiea, preko Yesa i Sonic Youtha, pa do Pixiesa i Radioheada. Ipak, emisija započinje kratkim, polusatnim albumom zvanim UFO (kako drugačije), američkog kantautora Jima Sullivana koji je godine 1975. svoju životnu opsesiju ovim misterioznim letjelicama platio svojim jednako tako misterioznim nestankom, kojeg opet nije teško povezati s tom njemu omiljenom pojavom!

post exit: Snow falls into Military Temples/This Heat live ’80/Test Dept live ’85

15/03/2014.

U noćnom dijelu emisije eXit (po završetku redovnog dijela programa) od 23.15 pa negdje do 02.30 h ove subtnje/nedjeljne noći možete poslušati reprizu ovotjednog izdanja emisije Soda Fountain; Snow Falls Into Military Temples, te dva koncertna zapisa iz prve polovice osamdesetih, zlatnog doba eksperimentalnog post punk traganja i onog ranog, istinskog industriala – nastup sastava This Heat u Krefeldu iz 1980., kao i čuvenu snimku “Atonal & Hamburg” koncerta Test Departmenta, poznatijih kao Test Dept. (1985.)

Bruce Springsteen – High Hopes / Zaboravljeni napjevi Marka Lanegana / The Velvet Underground Live (1969.)

16/01/2014.

Ne znate kamo ove subote? Slažem se, mamurluk od petka u sprezi s još svježom post-novogodišnjom depresijom zna biti jako gadno stanje. Svejedno, emisija eXit donosi upravo objavljeni novi Springsteenov album te drugi disk također svježe Laneganove kompilacije (onaj s prethodno neobjavljenim pjesmama), a za najupornije je tu snimka koncerta The Velvet Undergrounda iz 1969., te repriza Soda Fountaina od ovog četvrtka!

The Pogues

20:00–22:55 Subota 19.12.2020.

The Pogues unatoč planetarnoj popularnosti ostaje čudnovat i ne pretjerano jasno definiran sastav. Iako ih javnost percipira kao irski bend, Shane i društvo su ordinarni predstavnici izvorne londonske punk scene koji su u jednom trenutku odlučili svojem energičnom buntu pridodati nijansu fenijskog folka, te tako nesvjesno stvorili termin ‘celtic punk’. Kontoverze koje su ih redovito pratile, uglavnom povezane s pretjeranom konzumacijom alkohola te po njoj posljedičnom koncertnom neredovitošću i nepouzdanošću ipak padaju u drugi plan kada se sagleda sve čime su nas Poguesi zadužili. Sastav je prije dvije godine proslavio 30 godina djelovanja, a nada koja nikad ne umire daje neke naznake kako bi se u dogledno vrijeme mogao pojaviti i povratnički album!

Tjedna rotacija

Arhiva

FLYTE / This Is Really Going to Hurt

DMX / It’s Dark And Hell Is Hot (1998)

FLAMINGOSIS / Cosmic Feeling

AXEL BOMAN / xlr8r

OASIS / Familiar to Millions (2000)

LEUT MAGNETIK