KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Berlin Ich Liebe Dich: Das Leben und die Erinnerungen in der Zeit der Korona

10:00–12:00 Četvrtak 23.4.2020.

“Berlin, die größte kulturelle Extravaganz, die Man sich vorstellen kann!” /David Bowie/

Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin

/Marlene Dietrich/

Berlin je danas biser Europe i jedan od najljepših gradova na svijetu, iznad svega zbog svoje raznovrsnosti i burne prošlosti. Osnovali au ga Slaveni konkretno zapadnoslavenska plemena Haveljani i Šprevljani čija su imena ostala u lokalnim riječkim toponimima. No to  nije jedini slučajzadržavanja slavenskih imena u berlinskom thivu, što se danas još vidi u imenima (navodim ih u njemačkoj transkripciji no ne bi trebao biti problem dokučiti slavenski izvornik): Kopenick, Pankow, Britz, Treptow, Spandau, Marzahn, Steglitz, Buckow, Kladow, Rudow, Gatow, a čak i samo ime Berlin vuče korijen od polapske slavenske riječi berl (močvara) dok je sufiks in uobičajen u imenima slavenskih naselja. Naknadno je nastala legenda – neutemeljena – kako ime grada vućr korijen iz saske riječi bär (medvjed). Štoviše, lik medvjeda se danas nalazi na grbu ovog grada!

Priča oko Moabita je poprilično zanimljiva. Podrijetlo imena je hebrejsko (sjetite se biblijskog Moaba), a utemeljili su ga francuski protestanti – hugenoti koji su većim dijelom trebali napustiti matičnu zemlju nakon krvavog pokolja od strane katoličkog kralja Karla IX (Bartolomejska noć, 23/24. kolovoza 1572.). Utočište su pronašli na teritoriuju tadašnjag Berlina, osnovavši naselje Moabit, inače danas dio centra grada (Mitte). U poslijeratnim su godinama i drugi narodi naseljavali Moabit (Arapi, Talijani, Hrvati, Srbi…), a danas prednjači brojna turska zajednica.

(intro1: JFK speech at Tempelhof Airport)
(intro2: Lou Reed – Berlin)
01 U2 – ZOO Station
02 Andrea Schroeder – Ghosts Of Berlin
03 David Bowie – Heroes
04 Rufus Wainwright – Tiergarten
05 David Bowie – Sons Of The Silent Age
06 David Bowie – V2 Schneider
07 Ute Lemper – Berliner Rwquiem Zu Potsdam Unter Den Eichen
08 David Bowie – Sense Of Doubt
09 Bloc Party – Kreuzberg
10 David Bowie – Neukōlln
11 Andrea Schroeder – Helden
12 Tödliche Doris – Sie Werden Nicht Beobachtet
13 Bertold Brecht – Mac The Knife
14 Pink Floyd – A Great Day For Freedom
15 Iggy Pop – The Passenger
16 Barbez – Pirate Jenny
17 David Bowie – Weeping Wall
18 The Doors – Alabama Song
19 Ramones – Born To Die In Berlin
20 Marlene Dietrich – Ich Hab Noch Einen Koffer In Berlin
21 Leonard Cohen – First We Take Manhattan
22 Japan – Suburban Berlin
23 Helga Hannemann – Mal Berlin
24 Black Rebel Motocycle Club – Berlin
25 Einstürzende Neubauten – Steh Auf Berlin
26 Milva – Alexanderplatz
27 Bernst Busch – Roter Wedding
(outro: Ronald Reagan – Mr. Gorbachev, Tear Down This Wall)

Pozemna postaja Hermannstraße (slika iznad popisa skladbi, jer na ovoj sam ja uz ostatke Zida) je unatoč položaju na nekoć južnom perimetru grada jedna od starijih a i bitnijih jer je opsluživala okruge Kreuzberg i posebno Neukölln. Čitava je okolna četvrt bila na lošem glasu (prvomajske parade, marševi SA-ovaca kao i mnoštvo crvrnih lampi koje su označivale baze žena lakog morala). Inače je trg Hermannsplatz važno čvorište gdje se račvaju prometnice (Hasenheide, Sonnenalle, Kottbuser Damm, Urbanstraße, Karl-Marx-Straße).

Prije obnove središnjeg kolodvora (Hauptbahnhof) ključnu su ulogu gadskih željezničkih hubov obnašali Friedrichstraße te Zoologischer Garten Bahnhof. Ono po čemu se Friedrichstraße isticao jest njegov položaj u samom središtu grada u istoimenoj ulici koja je jedna od ključnih okosnica sjever-jug povijesnog Berlina. Kao i ostale nevedene postaje, i ova pored nadzemnih vlakova (S-Bahn) i pripadne podzemne postaje (U-Bahn) te regionalne vlakove.

Hauptbahnhof je rekonstruiran tijekom zadnjeg desetljeća i to na način da su dva segmenta krovne konstrukcije građena zasebno te naknadno spojena kako se ne bi prekidao promet regionalnih vlakova ni gradski kružni prsten S-Bahna. Spajanje segmenata je bilo pipavo i zahtjevno jer bila je riječ  pitanjima milimetarskih tolerancija, no ne sumnjajte u njemačku preciznost i prusku disciplinu! U svakom se slučaju lijepo uklopio kao landmark u poadručju koje je ionako znatno regenerirano – Reichstag je obnovljen uz dodavanje impozantne kupole Sir Normana Fostera,a ionako je čitav sjeveroistočni dio Tiergartena protkan novim objektima, uglavnom veleposlanstvima te vladinim i upravnim zgradama.  Ne treba smetnuta sa ima ni relativnu blizinu Potsdamerplatza koji je pola stoljeća zjapio u ruševinama da bi na prijelomu milenija postao (uz  pariški La Defense i  londonski Isle of Dogs) najveća regeneracijska zona u Europi

 

Leipzigerstraße je ulica koja povezuje Leipiger Platz na zapadu i Spittelmarkt na istoku što je čini glavnom prometnom arterijom okruga Mitte po pitanju tog smijera.. Iako je čitavo područje temeljito sravnjeno u ‘savezničkim’ bombardiranjima (kao i obližnji Potsdamerplatz), ovo je područje, koje je inače potpalo pod rusku okupacijsku zonu temeljito obnovleno – istina, oivičeno je i to posebno sa južne strane monolitnim socrealističkim blokovima, no ne bez izvjesnog šarma. Uostalom, Leipzigerstraße na samom kraju pomalo zadire u Museumsinsel (Otok muzeja) i poprilično vjerno renoviranu četvrt Nikolaiviertel, a takav je odmjereni sukob starog i novog znakovit za Berlin!

 

foto krediti:

  1. Bremer Straße, Moabit
  2. Hermannsplatz UBahnhof Kreuzberg
  3. Berlin East Side Gallery – A
  4. Berlin Friedrichstraße SBahnhof
  5. Berlin Hauptbahnhof DB – A
  6. Plattenbau im Leipzigerstraße

Autor svih fotografija je Vjeran, osim gdje je drugačije naglašeno inicijalom, dok je logo grba Berlina preuzet sa wikija.

powered & provided by eXit

autor: Vjeran Stojanac, 21/04/2020

, ,

Vezane objave

Arhiva

Ragnarok over Europe

10:00–12:00 Četvrtak 9.4.2020.

Twilight of the Gods!

Give My Heart To London

10:00–12:00 Četvrtak 16.4.2020.

London squinted as it floated along, milky pink, without caring where it was going /Jevgenij Zamjatin/ New Cross – omanja…

All Those Conspiracies Around/Above/Below/Beyond Us!

16/04/2014.

Prije ili kasnije, morali smo se dotaknuti i ove teme! Ovotjedna se glazbena lista emisije Soda Fountain, dakle, bavi teorijama zavjere, odnosno njihovim manifestacijama kroz suvremenu glazbu. Uživajte u ovom ležernom predblagdanskom jutru, uz lake i one nešto teže tonove čije poruke variraju od krajnje paranoičnih tema do ismijavanja istih!

(some) Man’s Best Friend

17/06/2015.

Ovoga vas četvrtka u 10.00 h čeka, dakle, pjesmarica obojena psećom tematikom. Ukoliko spadate u domenu dog-lovera, onda je to prava jutarnja uživancija i razbibriga za vas. Ako pak gajite neke predrasude prema psima, svejedno nećete izbjeći ovotjedno izdanje Soda Fountaina! K’ nozi!

Tjedna rotacija

Arhiva

Moses Sumney / græ

Sigur Rós / Ágætis byrjun (1999)

MILDLIFE / Rare Air

KENNEDY / Shine A Light On

The Beatles Live – Last setlist and beyond ( .. at the Hollywood bowl 64/65 )

ŽEN / Blender