KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Banjalučki rock dan

DSC_0200U danima kad je Banjaluka bila centar Bosne i Hercegovine, a i šire, nakon što je ponovno otvorena Ferhadija, a tek koji dan pred proteste opozicije i kontramitinga Dodikovih sljedbenika, sjedili smo u oazi mira i dobre vibre, u BASOC-u gdje smo razgovarali sa Suvim i Sašom baš o toj Banjaluci i njenoj muzičkoj sceni.

Postoje ljudi, poput Ace Markovića, frontmena benda Kartofel osvetnik koji su hodajuća enciklopedija banjalučke muzičke scene. Ako se ne sjećate tko je Aca i zašto ga spominjemo vratite se malo u nazad i poslušajte 80. KUPEK izdanje kad smo ga ugostili. Dotakli smo se tu i raznih drugih bendova koje on ističe kad god stigne i kome god stigne.

Mi smo se za vrijeme ovog boravka u Banjaluci odlučili da mu pripomognemo u tome i da vam predstavimo dva benda. Jedan se zove Ispad i klasičan su punk-rock band, a drugi Shizomantra, neklasičan skoro u svakom pogledu.

U gostima su nam bili Suvi, lider Ispada i Saša. Brzi i spori, jing i jang…

komboPričali smo sa Suvim i Sašom o Ispadu i Shizomantri, o aktivizmu kroz muziku, o svim prednostima i manama Banjaluke, o tome utiče li Demo fest na pojavu novih banjalučkih bendova, kako se oni snalaze, gdje sviraju, ako sviraju…?

Na kraju, pitali smo ih možemo li pričati o neotkrivenoj muzičkoj sceni koju Banjaluka svakako ima, ali ima i problem kako da izađe izvan sopstvenih okvira. Pričali smo i o sličnosti i razlikama Rijeke i Banjaluke, dva naizgled slična grada po veličini, gdje je Rijeka u drastičnoj prednosti u odnosu na Banjaluku. Kako to i zašto?

Sve smo garnirali i zvukom Ispada i Shizomantre. Stoga, ne oklijevajte već poslušajte 155. KUPEK u ponedjeljak, 23. 05. od 23 h.

autor: dejan kozul, 23/05/2016

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

“Samo” još jedna nomadska ljubavna priča

23:00–1:00 Ponedjeljak 2223.10.2018.

Identitet i sloboda retko kad idu ruku pod ruku. Robovanje onom prvom znači i uokviravanje i pristajanje na nametanje granica….

Vlasta Popić i Diskodelija u KUPEK-u

01/03/2015.

KUPEK je u nekim prošlim životima često odlazio na putovanja diljem ove naše lijepe regije, da ne kažemo nekadašnje Jugoslavije,…

Žen, band žena bez E ali sa velikim Ž

23/11/2015.

Žen čine četiri žene a dvije od njih ugostili smo putem skypeta i tako premostili stotine kilometara fizičke udaljenosti. Jedna…

O pornografiji, poeziji i muzici, a najmanje o politici

26/10/2015.

Šta je zajedničko Vršcu i Užicu? To što nisu Beograd. E, u noći kad su retki slavili Dan oslobođenja Beograda…

Tjedna rotacija

Arhiva

LCSM / Earthbound

YO LA TENGO / Summer Sun(2003.)

MOGWAI / Ritchie Sacramento

FATBOY SLIM / Back To Mine (R)

THE DOORS / Absolutely Live

DARKWOOD DUB / Elektro Pionir