KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Balans

13:00–15:00 Petak 9.10.2020.

Balance is the key.

I ovog petka nastavljamo s ciklusom emisija u sklopu projekta “Gradimo Dom zajedno” u kojima donosimo priče o aktivnostima koje se provode na Domu mladih, ali i na drugim lokacijama u Splitu. Ipak, prije ostatka najave o onome što vas čeka od 13h, upućujem vas na sljedeće:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada) Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ) u petak 09. listopada od 12:00 do 12:05 sati organizira zajedničku javnu akciju „12 i 5 za mentalno zdravlje“ koja će se održati istovremeno u svim hrvatskim gradovima u kojima djeluju Udruge članice Saveza.
Različite će udruge iz područja mentalnog zdravlja u svojim gradovima pred nadležnim institucijama javno čitati tekst peticije nakon čega će prikupljene potpise zajedno sa tekstom peticije predati mjerodavnim državnim institucijama.
Akcija će se u Splitu održati 12:00 do 12:05 sati ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije (Domovinskog rata 2).

O ovoj akciji, ali i o akciji (Mo)mentalna čistka, koja će se održati u subotu 10. listopada, razgovarala sam početkom tjedna s Marinom Vidović iz udruge koja se bavi osnaživanjem mentalnog zdravlja u zajednici Feniks Split, a koja mi je ovim putem predstavila udrugu i brojne aktivnosti kojima pružaju podršku i podižu kvalitetu života svim osobama s mentalnim poteškoćama, sa ili bez iskustva psihijatrijskog liječenja, članovima njihovih obitelji i prijateljima.

U zgradi Doma mladih ovog sam puta posjetila Cirkus Kolektiv koji je za listopad i ostatak godine najavio brojne aktivnosti. Dora Komenda predstavila mi je bogat program i izvedbe koje nas čekaju u petak u Domu mladih u sklopu večeri španjolskog cirkusa, a imala sam priliku porazgovarati i s jednom od umjetnica. Španjolka Cèlia Marcé Oller razvijala je svoj rad u nastajanju Nus (kat. čvor) u protekla dva tjedna na Maloj sceni i u Amfiteatru Doma mladih u sklopu programa Artist in residence, a sa mnom je podijelila dojmove o Splitu, Domu mladih, procesu rada na predstavi, ali i rekla nešto više o svojoj ljubavi prema suvremenom cirkusu.

Ovog je četvrtka u Kino klubu Split krenuo novi novi diskurzivni program pod nazivom U kvadrat koji će se održavati svakog četvrtak u 20h. Više o ovom programu rekao mi je Zlatko Galić, koordinator diskurzivnog programa KKS-a, dok je predsjednica KKS-a, Sunčica Fradelić, najavila aktivnosti Kino kluba koje će se održavati do kraja godine.

U samom centru grada ovog petka započinje trotjedna priča Na rubu peškarije 2020. koja će na splitsku peškariju donijeti izložbe tri autora, ali i dobru zabavu petkom na otvaranjima izložbi. S Franom Delićem, pokretačem ove inicijative, razgovarala sam o ideji koja stoji iza cijele priče, o odabranim autorima i nekim budućim planovima.

I za sam kraj emisije, u goste mi stižu kustos Božo Kesić i mladi splitski umjetnik Josip Šurlin, čija je izložba Osobna anarhija otvorena u srijedu 7. listopada u Salonu Galić. Božo i Josip će nam predstaviti izložbu koja obuhvaća pet recentno nastalih umjetničkih instalacija; Birdhouse (2018.), Ozymandias (2017.), In Vitro I (2017.), višedijelnu instalaciju Entrance (2017.) i Mastermind (2020.).

“Radovi na ovoj izložbi simboliziraju specifične situacije koje se rađaju iz neke vrste društvenog diktata ili nepravde, a zahvaćaju neimenovanog pojedinca (jednog ili više njih). Niti jedna instalacija ne prikazuje niti izričito navodi o kome se radi. Umjesto toga naglasak izložbe je na konstruiranim prostorima koji poprimaju oblik “produženih” karakternih obilježja onoga tko ih nastanjuje.” (B. Kesić)

 

autor: Kristina Tešija, 08/10/2020

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Fallen leaves

13:00–15:00 Petak 6.11.2020.

U pretposljednjem Medleyju iz ciklusa posvećenog projektu Gradimo Dom zajedno družimo se s nekoliko gostiju i najavljujemo događanja na Domu…

Outside

10:00–12:00 Petak 29.11.2019.

Mishmash playlist: Moses Sumney – Power? Jen Cloher & The Endless Sea – Fear Is Like a Forest Bon Iver…

Ideje, ideje, ideje

10:00–12:00 Petak 14.7.2017.

Napustiti sve ideje koje vam guraju pod nos i u glavu; ideju ispravnog života, življenja u skladu s godinama, s društvom, ideju…

Alla luce del giorno

10:00–12:00 Petak 16.11.2018.

Neke pjesme s okusom nostalgije, vina i maslinovog ulja. Ipak je ovaj tjedan u znaku susjedne nam Italije.   Podsjetnik:…

Tjedna rotacija

Arhiva

BICEP / Isles

STEVIE WONDER / Music of my mind (1972)

GABRIELS / Love and Hate in a Different Time

MODESELEKTOR / In Session

JAY-Z / Live MTV Unplugged (2001)

NEP / POP NOT POP (Songs For New Europe 1985-1989) (2021)