KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Back to the ’70s

Iako bitno tmurnije i nesigurnije od lepršavih šezdesetih, u glazbenom su smislu sedamdesete bile bitno šarenije od prethodnog desetljeća. Vrijeme je to smjene generacija i rađanja novih trendova, u prvom redu punka koji će u svojem kratkom životu postaviti temelje svoje post inačice. te kroz model novovalnog rocka definirati zvuk koji na određen način još i danas diktira pravila na nezavisnoj glazbenoj sceni.

Iako tmurnije i nesigurnije od lepršavih šezdesetih, u glazbenom su smislu sedamdesete bile bitno šarenije od prethodnog desetljeća. Donekle uniformirani glazbeni pravci se sada razlažu na nijansirane stilove, tako da se primjerice ono što se još koncem šezdesetog moglo sabiti pod nazivnik ‘progresivnog psihodeličnog blues popa’ sada pojavljuje u vidu nekoliko pravaca.

Javljaju se tako klasični progresivni rock, hard rock, glam rock i krautrock, trendovi koji će početkom druge polovice desetljeća izgubiti bitku pred eksplozijom punka. Time će neka imena, koja su tek koju godinu ranije punila dvorane i prodavala šesterocifrene tiraže albuma jednostavno biti zbrisana sa scene, a preostati će samo najjači, ili oni koji su se znali prilagoditi novonastaloj situaciji.

No, punk nije nastao sam od sebe, već je posljedica dvostrukog procesa čija dugotrajnija grana seže u prošlost do ranih sedamdesetih, odnosno do sastava poput Stoogesa, MC5 i nešto kasnije Ramonesa, mada se ovaj trag može pratiti unazad sve do The Velvet Undergrounda. Ona druga se čak i ne može nazvati granom, već je posljedica prirodnog zakona po kojemu se bahatost na koncu ne isplati. Nazovite to Božjom voljom, karmom ili kozmičkom pravdom, no pretjerano udaljivanje od publike, prenošenje koncerata CCTV sustavima, nabijanje glomaznih cijena spektakularnih koncerata koji ionako prosječnom čovjeku ništa ne govore – sve je to doprinjelo urušavanju zvijezda jednih Pink Floyda, Led Zeppelina ili ELP. Pojedinci se okreću malim klubovima u kojima uz pristoju cijenu mogu popiti par pića i pogledati nastup lokalnog garažnog benda čije pjesme UISTINU govore o njihovim aktualnim problemima. Eto, to je čitava fama oko punka.

7202025712_5412a18d79_z

01 Iggy Pop – Lust For Life
02 Roxy Music – Mother Of Pearl
03 Ry Cooder – Down in Hollywood
04 Robert Wyatt – Solar Flares
05 The Byrds – Paths Of Victory
06 Patti Smith – Ghost Dance
07 David Bowie – Sons Of The Silent Age
08 Jethro Tull – Dun Ringill
09 Magazine – The Light Pours Out From Me
10 ABBA – Arrival
11 Peter Gabriel – Indigo
12 Talking Heads – Air
13 Moody Blues – Melancholic Man
14 Paul McCartney & The Wings – Mull Of Kintyre
(intermezzo: Kraftwerk – News)
15 Emerson, Lake & Palmer – The Sage
16 Bauhaus – Spy In The Cab
17 Joy Division – Failures
18 Styx – Boat On The Rivder
19 The Soft Boys – Human Music
20 Japan – Suburban Berlin
21 Yes – Onward
22 Brian Eno – The Big Ship
23 Pink Floyd – Mudmen
(intermezzo: Simple Minds – Film Theme)
24 Lou Reed – Ride Sally Ride
25 David Gilmour – Raise My Rent
26 Tom Waits – Muriel
27 Ultravox – Just For A Moment

 

riot

Sam punk nije trajao nešto pretjerano dugo. Već 1978. se o njemu može govoriti u prošlom vremenu, pa je fraza Punk’s not dead i više nego pretjerana. No, isto je nastavio živjeti u svojoj post inačici, te kroz model novovalnog rocka definirati zvuk koji na određen način još i danas diktira pravila na nezavisnoj glazbenoj sceni.

Zanimljivo, oni autori koji se nisu bahatili su prošli prilično neokrznuti kroz punk revoluciju – brojni kantautori, folk rock glazbenici, prebjezi iz bivših dinosaurus sastava i slični. No, svako desetljeće ima svoje pobjednike i gubitnike.

Sedamdesete su bile i razdoblje kada je glazba konačno pronašla način svojeg jeftinog umnožavanja, što zasigurno nije išlo na ruku velikim izdavačkim kompanijama. Javljaju se kompaktne kasete, bitno jednostavnije za uporabu od nezgrapnih magnetofonskih traka, čime je započelo vrijeme piratstva.

Možda glazba nastala u tom desetljeću, posebno u njegovoj prvoj polovici nekome može djelovati isuvuše monumentalno i neslušljivo, no mi rođeni u sedamdesetima smo definitivno ponijeli nešto što nas vezuje s tim razdobljem…

urlI na koncu ono najvažnije – uzorak za današnju listu (u potpunosti smještenu u sedamdesete) je nastao slučajnim izborom većeg broja – oko šezdesetak – uzoraka iz za tu priliku kreiranog foldera nazvanog ’70s !

 

powered & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 18/06/2014

Vezane objave

Arhiva

Here are the Young Men: Tribute to Joy Division (Split, 18/05/1993.)

10:00–11:00 Četvrtak 18.5.2017.

Ovo se stvarno zbilo… a danas o takvom poletu i suradnji možemo samo maštati…

The Grey Area

12/08/2015.

Sivo područje jest mjesto na kojemu se crno i bijelo odriču svojih atributa na račun kompromisa, no taj pojam ima još pregršt značenja. Neka od njih možete naći u pripadnoj najavi, no nemote se pretjrano zamarati, već se rađe pripremite za jedno glazbeno putovanje pod sivim nebom.

Before the 4th of July

02/07/2014.

Prvo srpanjsko izdanje emisije Soda Fountain opet je tematske naravi. Pošto dan emitiranja, četvrtak, pada uoči Dana Nezavisnosti Sjedinjenih Država, tema se sasvim jasno nazire. Dio slušatelja će je prihvatiti bez suvišnog premišljanja, dok će ona druga, možda i brojnija skupina prepoznati svojevrsnu provokaciju. Većina je uvijek u pravu, no gledajte to sa svjetlije točke – jedno mamurno jutro će vam uljepšati eklektički i estetski posložena glazbena lista!

Jutarnji program četvrtkom – Merry Halloween!

30/10/2013.

Danas je dan koji se pretapa u noć uoći Svih Svetih, koji je pak posvećen mrtvima (Dušni dan). Stoga je današnje izdanje Jutarnjeg programa četvrtkom posvećeno svim dragim i manje dragim pokojnicima koji su imali sreću na vrijeme napustiti ovu dolinu suza. Cheers!

Tjedna rotacija

Arhiva

FUTURE ISLANDS / As Long As You Are

U2 / Achtung Baby (1991)

BICEP / Saku (feat. Clara La San)

OPTIMO (Espacio) / Sleepwalk

THE WAR ON DRUGS / Live Drugs

REPETITOR / Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji