KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Arhiv u koferu, arhiv koji upozorava

samir-sinanovic Photo: Samir Sinanović

Da li ste ikad razmišljali na koji način bi mogli predstaviti jedan arhiv medijskih izvještaja na određenu temu, a da to ne bude dosadno, kakvi arhivi po svojoj prirodi znaju biti? Ako niste, poslušajte KUPEK # 163 u kom smo pričali sa Igorom Soviljem, bh. umjetnikom koji je Prijedor zamjenio sa Berlinom. Igor je autor izložbe „Arhiv u koferu – umjetničkopolitički iskazi u javnom prostoru u BiH 2010-2015“. Od 16 performansa širom BiH, sa posebnim akcentom na Prijedor, Igor je za svaki pripremio najvažnije informacije, stavio ih u kontekst, za neke je ponudio fotografije a za neke i video zapise. Izložbu je prvo prikazao u Berlinu, zatim Kozarcu, a onda i u banjalučkom BASOC-u.

Za početak nešto više o samom Arhivu: Sam Arhiv je rezultat istraživanja o uticaju savremene umjetnosti na forme političkog izražavanja u javnom prostoru odnosno preplitanja savremenih umjetničkih praksi i političkog aktivizma. Arhiv obuhvata 16 akcija, performansa, instalacija i drugih iskaza u javnom prostoru Prijedora, Banje Luke, Brčkog i Sarajeva koje su organizovali_e aktivističke organizacije, umjetnici_ce, grupe i pojedinci_ke, a kojima se pokušalo ukazati na određene društvene probleme i tematike. Najveći dio arhiva bavi se zabranom kulture sjećanja u BiH.

Upravo zabrana kulture sjećanja je nešto što je karakteristika Prijedora, a to je opet, baš kao i naslijeđena situacija sa neriješenim zločinima, sa brojnim nestalima, sa „bijelim trakama“ bila i motivacija da se na problem ukaže na specifičan način – uličnim performansima. Igor se ograničio na period od 2010. godine do 2015. i to iz više razloga:

daniaktivizma_avg2016_3 Igor Sovilj na Danima aktivizma u Banjaluci predstavlja Kofer

„Imao sam namjeru da kompletan arhiv stane u kofer pa je bilo bolje da se ograničim na neki period. Osim toga, uvidio sam da od 2010. na ovamo jenjava uticaj međunarodne političke zajednice u BiH a da se istovremeno inteziviraju građanski protesti u BiH, u oba entiteta. Baš od 2010. dolazi i do pojačane organizacije protestnih akcija u BiH, bile organizovane od strane udruženja, grupa, pojedinaca ili samih umjetnika.“

Igor primjećuje i da su se sve češće od 2010. na ovamo u samim medijskim izvještavanjima spominjali pojmovi koji su ustaljeni u savremenoj ustaljenoj praksi – performans, instalacija…

Kofer je izabrao kao format jer je uvijek razmišljao kako široj publici predstaviti arhiv, za koji kaže da je često groblje dokumenata. Naravno, ako čami u nekoj državnoj instituciji. Stoga je odlučio da arhivu da „točkove“. Smješten je u kofer.

arhiv„Pošto sam arhiv radio u Njemačkoj dosta sam vremena potrošio na objašnjavanje samog konteksta. To je u suštini dobro jer arhiv nije pravljen samo za BiH. Na tome i danas radim. Jako teško je za svaku akciju i svaki performans detaljno i na pravi način objasnim sistem, prošlost, ekonomsko stanje…Pa dok objasnim zašto su se protesti tek tako kasno počeli dešavati, pa zašto su se sad intezivirali, onda mi ostane jako malo prostora za arhivsku građu.“

Igor i dalje radi na ovoj građi. Uveliko mu je olakšavalo posao činjenica da je i sam bio dio protesta u Prijedoru pa je imao dovoljno foto i video materijala koji je koristio uz arhiv.

Posebno izdvaja performanse koje je svrstao u kategoriju: Protesti protiv zaborava. Udruženje „Izvor“ iz Prijedora je organizovalo „Skup u pokretu podovom 20. godišnjice genocida u Prijedoru“, na što su prijedorske vlasti reagirale i zabranile sve planirane manifestacije sjećanja na žrtve ukoliko se pominje riječ „genocid“. Izdvojio je i performans Emira Hodžića koji je protiv ovakve vrste zabrane stao na sred centralnog gradskog trga sa bijelom trakom oko lijeve ruke, podsjećajući tako da su 20 godina ranije stanovnici Prijedora, nesrpske nacionalnosti morali nositi oko ruke bijele trake. Nakon ovog performansa u Prijedoru se počinje organizirati „Dan bijelih traka“.

Performans Emira Hodžića u Prijedoru Performans Emira Hodžića u Prijedoru

Arhiv ne funkcionira na estetskom nivou, ali arhiv o ovih 16 performansa svakako funkcionira na etičkom nivou. Stasala je nova generacija ljudi koja nije kompromitirana poput njenih roditelja i ta generacija postavlja prava pitanja. Istina, još uvijek u nedovoljnom broju. Vrijednost ovog arhiva stoga izlazi izvan tog suhoparnog oblika i on upozorava na ne tako davnu prošlost. Upozorava i educira.

Kako se sve ne bi zatvorilo u krug posjetilaca Igor radi i na online arhivi koju možete naći na njegovom blogu (http://archivenvalise.tumblr.com/), a više detalja o Igoru, Arhivu, o uticaju umjetnosti na forme političkog izražavanja, o tome da li je umjetnost dovoljna da mijenja svijet poslušajte u 163. KUPEK-u u ponedjeljak, 26. 09. 2016. godine od 23 h.

Ako ste to propustili lako sve možete nadoknaditi ako odete na KUPEK mixcloud kanal.

autor: dejan kozul, 26/09/2016

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Goran Dević: Kroničar rijeke, pruge i otpada

23:00–1:00 Ponedjeljak 910.9.2019.

“Rijeci je svejedno da li imao klasno društvo, fašizam, da li se zvijerstva na njenim obalama dešavaju.” Piše i slika:…

Dubrovnik sa fusnotom

25/04/2016.

Početkom 2016. godine bend Izae objavio je album – kompilaciju pod nazivom “Snivatelj snima”. Riječ je o novim izvođenjima starih…

Ćakula je naša furka

08/11/2014.

Horkestar je svojim djelovanjem odavno zaslužio gostovanje u KUPEK-u. No, prvo smo im poštovanje iskazali pozvavši ih da nam nastupaju na jubilarnom, 99.izdanju a zatim ih i pozvali na ćakulu u 103. epizodi sapunice zvana KUPEK. Poziv su prihvatili i isturili naizgled krhku Ružicu. Ljudi, izgled vara.

Banjalučki socijalni centar (BASOC) – alternativa marginalaca

06/03/2016.

Posljednje dane 2015. godine KUPEK je gostovao u Banjaluci, za neke leglu srpskog nacionalizma, Dodikovom srcu tame. Mi po običaju…

Tjedna rotacija

Arhiva

KNXWLEDGE / 1988

STEREOLAB / Cobra and Phases Group Play Voltage in the Milky Night (1999)

DIRTY PROJECTORS / Overlord

CARIBOU / Rough Trade Mixtape 2020

Erykah Badu – Live (1997.)

Mayales – svima želim Raj za sve (Aquarius records 1999.)