KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

“Izgužvane misli” jednog Goluba

23:00–1:00 Ponedjeljak 78.1.2019.

“Izgužvane misli” je knjiga koja savršeno rasvetlava devedesete i treba poslušati ovaj KUPEK, kao i pročitati knjigu i to najviše zato da vidimo da se devedesete ipak nisu vratile. Bar nisu još. Ukoliko budemo sedeli i ćutke gledali dešavanja oko nas, ne samo da će se vratiti, nego će biti još krvoločnije. Vreme je za bunt, vreme je za punk. Ili za beg. Na vama je.

Piše: Dejan Kožul

Goblinska trojka već 27 godina: Alen, Golub i Vlada

Prvi KUPEK u 2019. godini KUPEK je koji posvećujemo svim onim borcima za slobodu i pravdu na ulici gde god oni bili, a ima ih sve više i više, ili da kažemo: “Ima nas” i na taj način dodatno iskoristimo gosta 222. KUPEK-a. A gost je Branko Golubović, Golub, frontmen Goblina koji potpisuju istoimenu pesmu, a koja je bila jedna od himni uličnih protesta tokom devedesetih godina, a kako još nije pronađena adekvatna zamena, ta pesma je i dalje obavezni deo soundtracka uličnih demonstracija kontra vlasti. 

A povod za Golubovo gostovanje je nedavno objavljena knjiga “Izgužvane misli”. Knjiga je to o jednom vremenu, što bi Golub rekao, vremenu za koje će oni koji su ga živeli govoriti sa određenom nostalgijom, koliko god to teško i neverovatno zvučalo, a oni koji su rođeni tek u to vreme će sa popriličnom dozom neverice čitati o danima kad se nije imalo šta jesti, ali proba je moralo biti. 

Knjiga je to o nastanku Goblina, o Šapcu, Srbiji devedesetih, snalaženju i jakoj volji i želji trojice dvadesetogodišnjaka da izađu van okvira nacionalizma, fašizma, ratova, sankcija i stereotipa o Šapcu kao srpskom Nashville-u. Skoro tri decenije nakon, mada se to moglo učiniti i već nakon drugog albuma i nakon tri, četiri godine postojanja, možemo reći da su u tome više nego uspeli.

O knjizi više u ovom KUPEK-u pričamo sa Petrom Janjatovićem, izdavačem i urednikom knjige, a o detaljima sa autorom, Golubom.

Možda bi najbolji opis knjige bio: “Ne pokušavajte ovo kod kuće”, ali samo za onaj deo oko “igranja” sa opijatima. Taj deo se detaljno opisuje u knjizi ali ne kako bi čitaoci shvatili da je to bilo dobro, kaže nam Golub koji veruje da su nakon svega imali više sreće nego pameti ali podstiče da se nešto drugo proba kod kuće:

“Ako smo mi mogli 1992. u Šapcu, koji je poznat po svemu samo ne po rock and roll-u da uspemo zašto neko drugi ne bi mogao postati uspešan danas. Budi uspešan u onome što želiš i voliš da radiš. Pitanje je samo koliko si spreman da ideš do kraja.”

Razgovarali smo o tome koliko su devedesete definisale Gobline, odnosno njihov zvuk i stavove. A to vreme je jednostavno teralo na bunt, a kako lakše izraziti taj bunt i nezadovoljstvo nego kroz punk rock. Što bi rekao Golub: “Da takvih devedesetih nije bilo ne bi bilo razloga za bunt”.

Na kraju, Goblini su paradigma Srbije devedesetih. Dvojica od trojice članova postave izbegli su iz Karlovca. Oplemenili su Šabac, oplemenili su Srbiju, oplemenili punk rock scenu Jugoslavije i postali su simbolom pokreta otpora Miloševićevoj diktaturi, a i danas se dobro kotiraju.

“Izgužvane misli” je knjiga koja savršeno rasvetlava devedesete i treba poslušati ovaj KUPEK, kao i pročitati knjigu i to najviše zato da vidimo da se devedesete ipak nisu vratile. Bar nisu još. Ukoliko budemo sedeli i ćutke gledali dešavanja oko nas, ne samo da će se vratiti, nego će biti još krvoločnije. Vreme je za bunt, vreme je za punk. Ili za beg. Na vama je.

Za početak KUPEK # 222 možete poslušati i ovog ponedeljka od 23 h. 

Budite pažljivi i možda vas Deda Mraz iznenadi i pokojom knjigom “Izgužvane misli”. Potrebno je da odgovorite na jedno pitanje i da nam se javite na mail: thekupek@gmail.com

I, da. Sretna vam Nova godina.

Podržite KUPEK na: https://www.patreon.com/KUPEK jer bez vas postojati neće.

Ako se promašimo ovog ponedeljka družimo se preko našeg mixcloud kanala.

autor: dejan kozul, 07/01/2019

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Enciklopedija živih

21/12/2015.

Početkom novembra, leta Gospodnjeg 2015. u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u Beogradu, u Srbiji premijerno je odigrana predstava „Enciklopedija živih“,…

Pojačanje kad mu vrijeme nije

02/11/2014.

Već više od tri i pol godine internetom kruže KUPEK-ove radijske emisije i tek pokoja televizijska. U te tri godine napravljene su 102 radijske i desetak TV emisija. Svaka emisija imala je bar po jednog gosta. Cilj KUPEK-a je da kroz razgovor predstavi trud i rad afirmiranih, a posebno neafirmiranih djelatnika iz svijeta kulture, koji na kritički način sagledavaju društva u kojima žive i koji na afirmativan način sagledavaju sve ono što nas spaja ili razdvaja, jer poštovanje se prije svega pokazuje prihvaćanjem i poštovanjem razlika.

Suočavanje generacije posle sa zločinima generacije pre

06/06/2016.

Priča počinje divnim pejzažom Dunava i brda koje se valja u pozadini. Mesto se zove Tekija. Dužina kadra, oblaci koji…

Zdenko Franjić iz Arhive

23:00–1:00 Ponedjeljak 1213.12.2016.

Zbog objektivnih okolnosti i ovog tjedna nema novog KUPEK-a, no to ne znači da ga neće uopće biti. Jubilej je…

Tjedna rotacija

Arhiva

DJANGO DJANGO / Glowing In The Dark

HAPPY MONDAYS / Pills ‘n’ Thrills And Bellyaches (1990.)

ORGONE / Basilisk

AVALON EMERSON / DJ-Kicks

J MASCIS / Fed Up And Feeling Strange (Live)

GABI NOVAK & ARSEN DEDIĆ ‎/ Gabi & Arsen (1980)